1. 有這麼一個不主動向該瑞典大報說明自己國家正確名稱為「中華民國 Republic of China」的外交部,還能名正言順的爭取什麼主權?
2. 只要出現洋人說台灣是國家,就引起綠霉們莫名的興奮。
引用新聞下方網友回批 :
「請支持中華民國加入聯合國」、
「真相是,我們叫中華民國,而現今的中國,是中華人民共和國」、
「台灣本來就是國家,國名叫做中華民國,為什麼每次看到外國人說台灣是國家就要高潮是怎樣?你本來就是男人,會因為人家說你是男人就特別開心嗎?」、
「瑞典大報認「台灣是國家」
台灣媒體:請問總理有要和台灣建交了嗎?
瑞典總理:沒有捏~我們奉行一個中國政策....」.....
引用新聞 : 瑞典大報認「台灣是國家」遭中國抗議!總編回嗆:絕不修改
瑞典大報認「台灣是國家」遭中國抗議!總編回嗆:絕不修改
瑞典大報《尼瑞克日報》(Nerikes Allehanda)15日刊登一篇社論,裡頭不但承認台灣是個國家,更支持台灣成為WHA觀察員,並說中國是一個試圖將自身獨裁觸角伸到外面世界的獨裁政權,然而文章一刊出後,遭到中國駐瑞典大使館去信抗議,要求「修正錯誤」,《尼瑞克日報》總編輯尼爾森(Anders Nilsson)卻霸氣回應,表示絕不會修改有關台灣的內容,並指出像中國這樣專制的國家,會有這樣的反應完全「不意外」。
《尼瑞克日報》此篇社論表示,2018年,台灣在全球醫療效率排行榜中排行第九,台灣不但可以提供醫療知識和資源,例如防止危險疾病的傳播,卻不被允許其參與全球公共衛生組織。此社論點出,當蔡英文2016年當選總統時,台灣就被拋棄了,然而世界各國,包含日本、德國、美國和澳洲在內,都表態支持台灣成為WHA觀察員。
該篇文章也提到,台灣是一個民主國家,擁有新聞自由、結社自由和民選總統,而中國是一個獨裁國家,常故意試圖將其獨裁觸角伸到外部世界,故任何合法性的優勢都將歸於台灣。
瑞典《尼瑞克日報》社論(翻攝自《尼瑞克日報》官網)
更多
這篇社論刊登後,立刻遭到中國駐瑞典大使館抗議,並去信要求《尼瑞克日報》必須「修正錯誤,釐清事實,讓大眾了解真相」,並稱這樣做的目的並非干涉瑞典的新聞自由,而是對任何人利用新聞自由汙衊中國、傷害中國的行為表示抗議。但《尼瑞克日報》總編輯尼爾森卻回應,絕對不會更改文章中有關台灣的內容,並說「中國審查長的手已經伸到國外,伸向一個民主自由國家的新聞媒體面前」,而對於中國有這樣的行為完全「不意外」。
(民視新聞網/黃嘉儀 綜合報導)
引用瑞典《尼瑞克日報》(Nerikes Allehanda)社論 :
LEDARE LIBERAL | 15 maj
Sedan Taiwan valde liberalen Tsai Ing-wen till president så utestängs Taiwan från Världshälsoorganisationens möten.
Bild: TT
Den 20 maj inleds Världshälsoorganisationen WHO:s årliga möte i Genéve. Promenaden i Stockholm handlar om att ge stöd för att Taiwan ska få delta i mötet, med observatörsstatus.
Förra året hamnade Taiwan på plats nio i världen i en rankning...
Taiwan har något att erbjuda när det gäller hälso- och sjukvård. Förra årethamnade Taiwan på plats nio i världen i en rankning där effektiviteten i sjukvården jämfördes mellan 56 länder. Sverige hamnade på plats 22.
Taiwan skulle kunna bidra med kunskap och resurser, till exempel för att hindra spridningen av farliga sjukdomar – men tillåts inte att delta i den globala organisation som ska verka för folkhälsa.
... men slängdes ut när väljarna i Taiwan utsåg liberalen Tsai Ing-wen till president vid valet 2016.
Taiwan fick under några år delta som observatör, men slängdes ut när väljarna i Taiwan utsåg liberalen Tsai Ing-wen till president vid valet 2016. Tsai Ing-wen accepterar inte Kinas anspråk på Taiwan.
Några länder, däribland Japan, Tyskland, USA och Australien har uttalat sitt stöd för att Taiwan ska få vara med som observatör.
Taiwan är en demokrati, med pressfrihet, föreningsfrihet och en folkvald president. Kina är en diktatur som medvetet försöker sprida sina auktoritära tentakler till omvärlden. Så varje jämförelse av legitimitet utfaller till Taiwans fördel.
Sådana uttalanden mot enskilda opinionsbildare borde leda till att Kinas ambassadör kallas upp till UD...
När Kinas ambassad i Sverige kommenterade en demonstration och ett seminarium för den i Kina fängslade svenskan Gui Minhai så beskrevs evenemangen som "chockerande". Och så namnges två personer, journalisten Jojje Olsson och författaren Kurdo Baksi som särskilt Kina-fientliga. Jojje Olsson bor i Taiwan efter att ha blivit utsparkad från Kina. Sådana uttalanden mot enskilda opinionsbildare borde leda till att Kinas ambassadör kallas upp till UD för en reprimand.
En promenad för Taiwan är också en promenad för demokrati. Och mellan demokrati och diktatur borde ingen förhålla sig neutral.
Lars Ströman
019-15 50 29lars.stroman@mittmedia.se
谷歌翻譯 :
5月20日,世界衛生組織在日內瓦召開世界衛生組織年會。在斯德哥爾摩散步是為了支持台灣參加會議,具有觀察員地位。
去年,台灣排名世界排名第九......
在醫療方面,台灣可以提供一些東西。去年,台灣在56個國家的醫療效率比較中排名世界第九。瑞典最終落到了第22位。
台灣可以提供知識和資源,例如防止危險疾病的傳播 - 但不允許其參與全球公共衛生組織。
......當台灣選民任命自由派蔡英文為2016年大選總統時,他們被拋棄了。
台灣被允許作為觀察員出席幾年,但由於台灣選民任命自由派蔡英文為2016年大選總統,台灣被拋棄了。蔡英文不接受中國對台灣的要求。
包括日本,德國,美國和澳大利亞在內的一些國家表示支持台灣作為觀察員。
台灣是一個民主國家,擁有新聞自由,結社自由和民選總統。中國是一個故意試圖將其獨裁觸角傳播到外部世界的獨裁政權。因此,任何合法性的比較都歸於台灣的優勢。
這些針對個別輿論製造者的聲明應該導致中國的大使被召集到UD ......
當中國駐瑞典大使館就中國被監禁的桂民海的示威和研討會發表評論時,這些事件被描述為“令人震驚”。因此,記者Jojje Olsson和作家Kurdo Baksi這兩個人被稱為中國特別敵對。 Jojje Olsson被趕出中國後居住在台灣。針對個別輿論製造者的此類聲明應該導致中國大使被召集到外交部進行譴責。
走向台灣也是走向民主的一步。在民主與獨裁之間,沒有人應該保持中立。
LarsStröman
019-15 50 29
lars.stroman@mittmedia.se
引用我方代表團在該報貼的說帖 : (瑞典文)
DEBATT | 22 maj
Den 16 maj genomfördes en demonstration i Stockholm för att uppmärksamma hu Taiwan stängs ute från Världshälsoförsamlingens (WHA) årliga konferens rum i Genève.
Bild: Lars Ströman
Mellan den 20 och 28 maj äger Världshälsoförsamlingens (WHA) årliga konferens rum i Genève. Precis som 2017 och 2018, uteblev även i år inbjudan till Taiwan att delta som observatör i WHA. Taiwan har i flera år ansökt om att delta i Världshälsoorganisationens (WHO) tekniska möten och har fått stöd från flera länder som har vidtagit konkreta åtgärder för att hjälpa Taiwan – vi hoppas nu också på att Sverige vill agera för att uttrycka sitt stöd.
WHO behöver Taiwan för att bygga ett fungerande globalt sjukvårdssystem och Taiwan behöver i sin tur WHO för att säkerställa taiwanesers grundläggande mänskliga rättigheter – rätten till hälsa. Vi kan skönja en global trend som verkar gå mot öppnare gränser vilket ökar smittorisken för gränsöverskridande sjukdomar. En samordnad global insats är det effektivaste sättet att trygga människors rätt till hälsa runt om i världen. Taiwan som är beläget i en strategisk nyckelposition i Östasien har ett särskilt stort behov av preventivt hälsoarbete på grund av ett ständigt in- och utflöde av resenärer och varor. Taiwan har dock upprepade gånger nekats fullvärdigt deltagande i WHO:s tekniska möten och aktiviteter efter påtryckningar från Kina.
Att inkludera Taiwan i det globala preventiva hälsoarbetet skulle inte bara gynna många länder utan också hjälpa WHO att arbeta mer effektivt med sina förebryggande insatser.
Det senaste exemplet på hur Kina hindrat Taiwans deltagande skedde i början av 2019. Den 3 januari skickade Taiwan in en ansökan om deltagande i WHO:s konsultationsmöte som hölls i Peking i februari. Mötet handlade om sammansättningen av influensavaccinet inför influensasäsongen 2019-2020. Teknikaliteter användes som en förevändning för att hindra Taiwans deltagande och WHO dröjde ända fram till dagen före mötet med att skicka en inbjudan.
Taiwan har gått från att vara mottagare av utländskt bistånd till att själv bli en givare av internationellt humanitärt bistånd. Vi har aktivt hjälpt många länder i nöd och våra erfarenheter kan vara andra länder till hjälp. Att inkludera Taiwan i det globala preventiva hälsoarbetet skulle inte bara gynna många länder utan också hjälpa WHO att arbeta mer effektivt med sina förebryggande insatser.
Taiwan tänker inte böja sig för politiskt sabotage och kommer därför fortsätta att söka internationell bekräftelse för sina insatser.
När ebola-viruset härjade igen 2018 var Taiwan snabb med att tillkännage en donation på 1 miljon dollar till WHO. På grund av politiska faktorer tvingades vi tyvärr att dra tillbaka donationen i efterhand. Men detta har ändå visat på Taiwans beslutsamhet att delta i och bidra till det internationella sjukvårdssamarbetet. Taiwan tänker inte böja sig för politiskt sabotage och kommer därför fortsätta att söka internationell bekräftelse för sina insatser.
Å Taiwans vägnar ber jag om ert stöd för att möjliggöra Taiwans deltagande som observatör i årets WHA-konferens samt i WHO:s tekniska möten. Taiwan kan och vill på ett meningsfullt sätt delta i utvecklingen för att förbättra den globala folkhälsan. Låt oss tillsammans ta ett steg närmare ett mer allomfattande globalt hälsosystem för alla, genom att minska klyftan mellan WHO och Taiwan.
Daniel Liao,
Representant, Taipei Mission in Sweden
(Taiwans representationskontor i Sverige)
谷歌翻譯 :
5月20日至5月28日,世界衛生大會(WHA)在日內瓦舉行年會。就像2017年和2018年一樣,即使在今年,台灣的邀請也沒有作為觀察員參加世界衛生大會。台灣多年來一直申請參加世界衛生組織(世衛組織)技術會議,並得到了一些採取具體措施幫助台灣的國家的支持 - 我們現在也希望瑞典願意採取行動表示支持。
世界衛生組織需要台灣建立一個運作良好的全球衛生保健系統,反過來,台灣需要世衛組織確保台灣的基本人權 - 健康權。我們可以看出似乎走向更開放邊界的全球趨勢,這增加了跨境疾病感染的風險。協調一致的全球努力是確保全世界人民健康權的最有效方式。台灣位於東亞的戰略關鍵位置,由於旅客和貨物不斷流入和流出,因此對預防性衛生工作的需求特別大。然而,在中國施加壓力之後,台灣一再被拒絕全面參與世衛組織的技術會議和活動。
將台灣納入全球預防性衛生工作不僅有利於許多國家,而且有助於世衛組織更有效地開展預防工作。
中國如何阻止台灣參與的最新例子發生在2019年初。1月3日,台灣申請參加2月份在北京舉行的世界衛生組織協商會議。會議是關於2019 - 2020年流感季節之前的流感疫苗的組成。技術被用作阻止台灣參與的藉口,世衛組織在會議前一天推遲發出邀請。
台灣已經從接受外援到成為國際人道主義援助的捐助者。我們積極幫助了許多有需要的國家,我們的經驗可以幫助其他國家。將台灣納入全球預防性衛生工作不僅有利於許多國家,而且有助於世衛組織更有效地開展預防工作。
台灣不會屈服於政治破壞,因此將繼續尋求國際確認。
當埃博拉病毒在2018年再次肆虐時,台灣很快宣布向世界衛生組織捐款100萬美元。由於政治因素,我們不幸被迫撤回捐款。但這表明台灣決心參與國際醫療合作並為之做出貢獻。台灣不會屈服於政治破壞,因此將繼續尋求國際確認。
我代表台灣,請求你們支持台灣作為觀察員參加今年的世界衛生大會和世界衛生組織技術會議。台灣可以而且希望有意義地參與發展,以改善全球公共衛生。通過縮小世衛組織與台灣之間的差距,讓我們共同向更加全面的全球衛生系統邁進一步。
廖尼爾,
台北駐瑞典代表團
(台灣駐瑞典代表處)